mijnhondisdominant.nl
  • Home
  • Het probleem
    • Dominantie bij honden
    • Hond is agressief naar eigenaar
    • Hond vertoont agressie bij bezit
    • Hond vertoont agressie naar vreemden
    • Hond vertoont agressie naar soortgenoten
  • Praktische tips
  • Hulp nodig
  • Contact
  • Overige informatie
    • Contact
    • Links

Praktische tips: voorkomen is beter dan genezen

Voor alle situaties waarin uw hond agressie vertoont is het belangrijkste EHBO advies: voorkomen. Als u precies weet wanneer de hond agressie inzet, bijvoorbeeld bij zijn etensbak, zorg er dan voor dat de hond ongestoord kan eten. Is uw hond agressief naar visite, zorg dan dat hij zijn eigen plek in een bench heeft of dat hij geleerd heeft een muilkorf te dragen. Maar natuurlijk is een gedragsverandering het streven en dat lukt vaak het beste met hulp van een gedragstherapeut. 

Voeragressie voorkomen

Foto
Ter voorkoming van voeragressie (ook wel voerbaknijd genoemd) is het belangrijk dat pups bij de fokker al hun eigen voerbakje krijgen en zo geen noodzaak ervaren om voer te verdedigen. Zodra de hond bij u in huis komt, leert u hem/haar dat handen in de voerbak ‘goed nieuws’ betekenen. Dat doet u niet door de bak steeds weg te halen (helaas is dat nog steeds een veelgegeven advies), maar juist door iets extra lekkers aan het voer toe te voegen. Overigens moet je dit niet vaak doen, anders ben je alsnog aan het irriteren.

Video's over bezitterigheid

In onderstaande video's zijn verschillende voorbeelden zichtbaar voor positieve training (ter voorkoming) van bezitsagressie. Als er al problemen zijn met bezitsagressie, dan adviseren wij om eerst contact op te nemen met een gedragstherapeut om verkeerde keuze van oefeningen te voorkomen.

Spelregels voor kind en hond

Foto
Kinderen en honden kunnen fantastische vriendschappen hebben. Helaas gaat het niet altijd vanzelf en is het belangrijk om spelregels te bepalen voor hun omgang. Zorg ervoor dat een hond altijd de ruimte heeft om weg te kunnen. Leer de hond welk speelgoed van hem is en welk speelgoed van uw kind. Ruim alles op wat door de hond verdedigd kan worden. Leer uw kind (spelenderwijs) dat de hond zijn eigen plaats “verboden toegang” is voor uw kind. Apporteerspelletjes en zoekspelletjes zijn een leuke manieren voor kinderen om met een hond om te gaan. Voor meer informatie zie www.kinderenendieren.nl

De hondenschool

De meeste gedragsproblemen ontstaan in het eerste levensjaar van de hond. Op een hondenschool kan een hond leren omgaan met andere honden, vreemde mensen en komen allerlei opvoedingsoefeningen aan bod. Een gediplomeerde instructeur heeft kennis van en ervaring in het trainen en opvoeden van honden. Als uw hond al agressie vertoont, dan is een opvoedingscursus alleen niet voldoende en kunt u het beste de hulp van een gedragstherapeut inschakelen. Deze is gespecialiseerd in probleemgedrag en kan u daarin begeleiden.

Spel als onderdeel van opvoeding

Foto
Om te voorkomen dat spelagressie uit de hand loopt is het raadzaam om de hond spelregels te leren in de opvoeding. Bijten mag alleen in het speelgoed. Bijt de hond in handen, benen of kleding dan is het spelletje over. Leer uw (jonge) hond ook het commando 'los' goed aan. Zo heeft u controle over de hond en kunt u het spel pauzeren wanneer het even te heftig wordt. Wordt uw hond te opgewonden van trekspelletjes, doe dan eens een zoekspel met verstopte koekjes door het huis of laat uw hond het speelgoed apporteren. 

Duidelijkheid en structuur

Foto
Dominantie gerelateerde problemen tussen u en uw hond kunnen voorkomen worden door consequent en duidelijk met uw hond om te gaan. Leer de hond wat er van hem verwacht wordt in een bepaalde situatie. Neem meestal zelf het initiatief. Veel hondenscholen leren hun cursisten dat de hond altijd eerst iets moet doen voordat hij iets krijgt. Bijvoorbeeld zitten voordat hij eten krijgt, voordat de deur opengaat, voordat hij zijn riem om krijgt, voordat zijn balletje gegooid wordt, etc. Het is belangrijk om conflicten te voorkomen. Als uw hond naar u agressie vertoont, hoeft dit niets met dominantie te maken te hebben. U moet dit echter wel serieus nemen en ermee aan de slag gaan. 

Muilkorf voor veiligheid omgeving

Als een hond agressie vertoont waarbij er het risico is dat hij een hond of mens bijt, kan het stapsgewijs aanleren van een muilkorf verstandig zijn. Door de muilkorf leert de hond niet meer van zijn agressieve gedrag en is de omgeving veilig. Soms kunnen honden weer loslopen en met muilkorf leren sociale contacten aan te gaan. In hoeverre een hond weer zonder muilkorf kan lopen, hangt af van de oorzaken van het probleemgedrag. Koop geen snuitje maar een echte korf, hierin kan de hond beter ademen en hem langer dragen. Een snuitje mag alleen heel kort gebruikt worden.
Een muilkorf kan dus ingezet worden bij agressie naar soortgenoten of agressie naar mensen, bijvoorbeeld naar de dierenarts of naar de eigenaar bij het knippen van nagels. In bijna alle gevallen hebben deze vormen van agressie niets te maken met dominantie of status.
Foto
De muilkorf heeft een imagoprobleem
Powered by Create your own unique website with customizable templates.