Agressie naar vreemden
Het vertonen van agressieve gedragingen zoals grommen, gromblaffen, fixeren of zelfs bijten kunnen gericht zijn op vreemden zoals onbekende visite, mensen die naderen op straat of bijvoorbeeld naar de dierenarts. De redenen waarom een hond agressief is naar onbekenden kunnen verschillend zijn, zoals u hieronder kunt lezen. Er is in ieder geval geen sprake van een verstoorde dominantierelatie. Simpel gezegd: dominantie speelt geen rol in het vertonen van agressie naar vreemden.
Territoriale agressie![]() In de meeste rashondenbeschrijvingen wordt de aanleg om agressie naar vreemden te tonen uitgelegd als waakzaamheid. Voor iemand die buitenaf woont kan dat een voordeel zijn, maar woont u in een drukke, kinderrijke buurt dan kan die waakzaamheid overlast geven. Een hond kan zijn terrein, auto, kennel, ligplek enzovoort verdedigen. Dit gedrag is er ook zonder aanwezigheid van de eigenaar en wordt zowel naar mensen, soortgenoten als andere dieren vertoond. Het gedrag wordt versterkt door voor de hond duidelijke territoriumgrenzen; een hek, een voordeur, een auto, een kennel. Deze vorm van agressie stopt onmiddellijk als de hond van zijn territorium af is. Het ene ras is waakser dan het andere ras. Ook zijn er individuele verschillen binnen een ras. Als er sprake is van territoriale agressie naar vreemden, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen om te voorkomen dat een hond leert van zijn ervaringen en de visite bedreigt of bijt.
Agressie bij dierenarts is geen dominantie![]() Als een hond naar de dierenarts gromt of misschien zelfs de dierenarts bijt, dan heeft dat niets met dominantie te maken. Immers de hond heeft geen relatie opgebouwd met de dierenarts waarin er afspraken zijn gemaakt over hun verstandhouding. Een hond kan angstig zijn of pijn hebben en daarom agressie inzetten. De oplossing ligt in het leren dat aanraking en onderzoeken leuk zijn. Dit soort (gezondheids-)training wordt bij dieren in dierentuinen veelvuldig toegepast.
|
Angst door onvoldoende socialisatie![]() Idealiter leert een pup tijdens zijn socialisatie omgaan met allerlei mensen. De postbode, een kleuter, een oude dame met rollator; allemaal zijn ze leuk. Vooral als ze de hond in deze gevoelige periode iets lekkers geven. Groeit de pup op in een prikkelarme omgeving met 'vaste' verzorgers en is het dier van nature wat onzeker of juist waakzaam dan is de kans groot dat er later agressieproblemen ontstaan.
Wat lokt de agressie uit![]() Soms is het moeilijk om te bepalen wat de directe aanleiding is voor het vertonen van (angst)agressie naar vreemden. Zo'n directe aanleiding noemen we een prikkel. Bijvoorbeeld het zien van een vreemd persoon die binnenkomt in zijn territorium. Echter soms maakt het ook uit wat de persoon doet; zodra visite rustig beweegt is het probleem minder, terwijl als ze druk bewegen of harder gaan praten kan de agressie intenser worden.
Een gedragstherapeut kan hierbij helpen en de hertraining beter afstemmen. |