Agressie naar soortgenoten
Agressie is een wezenlijk onderdeel van de communicatie bij honden. Het heeft verschillende functies waaronder het regelen van de rangrelatie en het beschermen van eigen belangen. Bijten is slechts een onderdeel in het gedragssysteem agressie. Fixeren, grommen en het laten zien van de tanden zijn allemaal gedragingen die onder agressie vallen. Een hond die af en toe naar een soortgenoot snauwt of gromt is niet vals, maar communiceert naar de ander dat hij met rust gelaten wil worden. Een probleem wordt het wanneer de agressie een doel op zich lijkt te worden. Het is van belang de oorzaak van de agressie te achterhalen. Meestal is dominantie niet de oorzaak van agressie tussen soortgenoten. Maar wat is het dan wel?
Onderdeel van communicatie![]() Agressie is een onderdeel van de
communicatie tussen honden. Om goed te kunnen communiceren met
soortgenoten is een goede socialisatie essentieel. Als pup dient uw
hond voldoende spelervaring op te doen met andere, gelijkwaardige
honden, waarbij er tijdens het spelen telkens sprake is van
rolwisseling: dus om beurten dominant gedrag of jaaggedrag kunnen oefenen. Tijdens
het spelen leert een pup om ‘geremd’ te bijten. Agressie naar
soortgenoten kan door diverse oorzaken ontstaan. Mist uw hond het
contact met sociale soortgenoten, dan zal ook de communicatie niet
optimaal verlopen.
Slechte socialisatie als oorzaak![]() Honden die gedurende hun socialisatie weinig met soortgenoten hebben kunnen spelen en/of een slechte ervaring hebben opgedaan, kunnen onzeker of angstig worden voor andere honden. Agressie wordt dan een manier om met die emotie om te gaan. Een hond kan leren dat hij met agressie andere honden op afstand kan houden.
Angst en trauma![]() Een andere oorzaak is een traumatische ervaring. Is uw hond een keer gebeten en reageert hij hierna angstig? Dan kan een hond relatief snel dreiggedrag en uitvalgedrag ontwikkelen naar soortgenoten. Angst kan een motivatiefactor zijn in het vertonen van agressie.
|
Dominantieagressie binnen de roedelAls honden met elkaar samenwonen is de kans groot dat zij een dominantierelatie ontwikkelen. In die relatie kunnen spanningen ontstaan waardoor er twee honden in conflict komen. Hierbij kan er sprake zijn van dominantieagressie. Conflictsituaties ontstaan vooral rond de voerbak, deuropeningen, maar ook aandacht van de baas en/of speeltjes. Het gaat vaak om honden van dezelfde leeftijd of het zijn dieren die een dicht bij elkaar liggende rangrelatie hebben. Het kan ook ontstaan als de jongste van het stel door hormonale invloed een poging doet om hogerop te komen. Als de agressie alleen in aanwezigheid van de baas plaatsvindt, dan zou het kunnen zijn dat de baas de ranglaagste, dus de verkeerde hond voortrekt. Agressie tussen roedelgenoten hoeft niet met dominantie te maken te hebben, er kan ook sprake zijn van bezitsagressie, angstagressie of bijvoorbeeld pijnagressie.
Pubertijd en sociale volwassenheid![]() Afhankelijk van de grote van de hond komt een hond tussen een half jaar en een jaar in de pubertijd. Hormonen kunnen dan een rol gaan spelen, zowel bij reuen als bij teven. In de pubertijd is de hond nog niet sociaal volwassen dit komt later. Ook in de sociale volwassenheid kunnen hormonen een rol spelen in agressie en eventuele dominantieproblemen. Het is zelden een goed idee om honden het te laten ‘uitvechten’. Daar komen verwondingen en trauma’s van. Ingrijpen is ook niet altijd gemakkelijk. U kunt zelf gebeten worden, of de agressor kan zich gesteund voelen door uw bemoeienis. Als het gaat om honden die elkaar tijdens de wandeling ontmoeten, is weglopen van de situatie en uw hond roepen, een goede optie. Bekijk meer praktische tips
|