Agressie bij bezit
Het is natuurlijk voor honden om dingen die zij belangrijk vinden te verdedigen. Dit gedrag staat vaak los van rangorde en dominantie. Meestal zit de ‘neiging’ om voer te verdedigen gedeeltelijk in de genen. De ene hond is fanatieker dan de ander. Het is ‘normaal’ hondengedrag, maar voor mensen ongewenst. Het is ook aangeleerd gedrag, wat vaak al in een vroeg stadium begonnen is.
|
Herkennen van bezitterig gedragDe typische gedragingen bij een bezitterige hond zijn: verstarren, over het bezit heen buigen en afhankelijk van de hond ook grommen, tanden laten zien, uitvallen en/of bijten. Maar een hond kan zijn beschermingsdrang ook laten zien door met een voorwerp weg te lopen of iets snel door te slikken. In onderstaande slowmotion video zijn een aantal subtiele signalen goed zichtbaar.
Verdedigen van de voerbak![]() Een hond kan zijn of haar voer verdedigen. Pups die bij de fokker uit één bak eten kunnen al geleerd hebben om de competitie aan te gaan met hun nestgenoten. Het is nog steeds een veel gegeven advies om een pup te leren om de voerbak weg te halen tijdens het eten. Onderzoek heeft aangetoond dat deze training de pup juist bezitterig en wantrouwig naar de eigenaar kan maken als die iets wil wegpakken. Kijk bij praktische tips voor de juiste aanpak.
|
Bezitsagressie bij de kluif![]() Sommige honden zijn niet bezitterig bij hun voerbak, maar verdedigen wel hun kluif. Hoe lekkerder de kluif hoe groter de motivatie om het te verdedigen. Ook in een hondenroedel is het normaal dat zelfs de ranglageren een lekkere kluif kunnen en mogen verdedigen. In de meeste gevallen kunnen we honden aanleren om hun kluif af te staan. Hiervoor moet de hond leren de eigenaar te vertrouwen. In de meeste gevallen zal de hond de kluif terug krijgen of er iets anders lekker voor in de plaats krijgen. Net als bij het verdedigen van de voerbak is de juiste trainingsopbouw belangrijk.
Competitie om een speeltje![]() Als een hond zijn speeltje heel belangrijk vindt dan kan hij dit verdedigen ten opzichte van zijn eigenaar, vreemde mensen, roedelgenoten en vreemde honden. Wanneer een hond zijn speeltje verdedigt naar zijn eigenaar of andere honden in huis dan zou er sprake kunnen zijn van dominantie. Om dit te kunnen bepalen moeten de relaties goed in kaart gebracht worden.
Gaat een hond de competitie aan over een speeltje of stok met mensen of honden die hij niet kent, dan heeft dat niets met dominantie te maken. Er is immers geen relatie. Een hond kan steeds bezitteriger worden naarmate hij meer ervaring heeft in het verdedigen van zijn speeltje. Het gooien van stokken of speeltjes in een groep met honden kan een risico zijn. Door de competitie ontstaan er sneller gevechten. |