Dominantie of status
Hoewel de meeste vormen van probleemgedragingen niets te maken hebben met dominantie of status, kan er in bepaalde situaties wel degelijk sprake zijn van een verstoorde relatie tussen eigenaar en hond, of tussen honden in één roedel. Agressie kan daarvan een gevolg zijn, maar ook bij een hond die zijn baas niet gehoorzaamt of niet alleen thuis kan blijven kán de dominantierelatie meespelen.
Wat, waarom?Op de homepagina van deze website vindt u:
Bepalen van dominantierelatie![]() Om te bepalen wat de dominantie relatie is tussen de hond en de eigenaar of twee honden in één huishouden, moet er een 4 dingen bekeken worden, namelijk de combinatie van dominant- en onderdanig gedrag en de daar bij vertoonde lichaamshoudingen in verschillende situaties. Tegenwoordig worden deze signalen ook wel statussignalen genoemd. Dus nooit één situatie of één gedraging beoordelen.
Dominant gedrag![]() Door middel van dominant gedrag kan een hond laten weten wie de hogere positie heeft. Het gaat vaak gepaard met een hoge(re) lichaamshouding t.o.v. de eigenaar of roedelgenoot. De staart wordt hoger gedragen dan normaal en de oren staan naar voren gericht. Naast de lichaamshouding zijn er allerlei gedragingen die we dominantiehandelingen noemen. De poot op de schoft van de ander leggen, over een ander heen gaan staan en de weg versperren in huis kunnen voorbeelden zijn van dominant gedrag. Deze gedragingen kunnen ook voorkomen in spel en blijken minder belangrijk voor het bepalen van het verschil in status bij honden. Hoe de dominantieverhouding tussen twee honden is wordt niet alleen bepaald door dominant gedrag, maar vooral omdat de ontvanger zich onderdanig gedraagt.
|
Leiding geven of nemen?![]() Een hond die in diverse situaties probeert zijn zin te krijgen op een dwingende, eisende manier, is bezig om controle te krijgen en dit kan informatie geven over zijn drijfveer om met status bezig te zijn. De houding van de hond is dan meestal hoog: zijn staart is omhoog en zijn oren staan naar voren. Gebruikt de hond hierbij agressie naar een roedelgenoot zoals fixeren, tanden laten zien en uitvallen, dan spreken we van dominante agressie oftewel statusgerelateerde agressie. Uw eigen leidinggevende positie afdwingen door de hond eens ‘flink aan te pakken’, is geen oplossing en kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het is dus belangrijk om eerst te bepalen of dominantie überhaupt wel een rol speelt tussen hond en eigenaar.
Meestal zijn er andere redenen waarom de hond dit gedrag vertoont. Bijvoorbeeld een jonge energieke hond die niet weet hoe hij zich moet gedragen, wordt vaak door een straffende eigenaar versterkt in zijn gedrag. Onderdanig gedrag![]() Als een hond zich onderdanig toont, bevestigt hij dat hij respect heeft voor de hogere positie van de ander. Een hond erkent dus een ander als zijn meerdere. Een kenmerk van onderdanig gedrag is een lage(re) lichaamshouding. De staart wordt lager gehouden dan normaal en de oren zijn naar achteren gedraaid. Een onderdanige hond toont een ranghogere een brede lagere kwispel. Het likken van de mondhoeken van de ander, aan de kant gaan, op eigen initiatief op de rug gaan liggen en wegkijken kunnen ook voorbeelden van onderdanig gedrag. Het belangrijkste statussignaal wat passend is bij een hond met een lagere status is verlaagde houding en brede kwispel in contact.
|
Een hond is niet voortdurend met dominantie bezig
Een hond is niet 24 uur per dag bezig met zijn status, oftewel de dominantierelatie in huis. Voor sommige honden is de dominantierelatie helemaal niet zo belangrijk. Aan de andere kant zijn er honden die, afhankelijk van leeftijd en ras, zich meer bezig houden met de dominantierelaties in huis. Dit betekent dat de hond die op de bank ligt hier helemaal geen betekenis aan hoeft te koppelen. Als een eigenaar problemen heeft met zijn hond in de vorm van agressie of ongehoorzaamheid, dan is het belangrijk om de dominantierelatie goed in kaart te brengen. Uiteraard moet dit gebeuren in verschillende situaties. Een gediplomeerd gedragstherapeut kan hierbij helpen, en zal daarbij ook alle andere mogelijke oorzaken uitsluiten of bespreken. De meeste gedragsproblemen hebben niets te maken met status, dominantie of onderdanigheid. Op deze website staat verschillende andere reden voor agressie beschreven, want agressie en dominantie worden dikwijls nog verward met elkaar.